Overblog Follow this blog
Edit post Administration Create my blog
Fitness Juttuja

Fitness Juttuja

Kaikkea Fitnekseen liittyvää!

Omega-3-rasvahapot

Omega-3-rasvahapot

Omega-3-rasvahappojen merkityksestä ihmisen terveyteen on puhuttu jo julkisuudessakin pitkään. Samaan aikaan kun rasvoja on mediassa ja lääkärien taholta demonisoitu, on näiden tiettyjen rasvahappojen terveellisyydestä saarnattu jo pitkään.

Kuitenkin aika moni suomalainen saa vieläkin liian vähän omega-3:sia. Parhaat luonnolliset lähteet ovat kalat, erityisesti rasvaiset sellaiset, ja aika moni suomalainen ei nykyään enään syö kovinkaan paljon kalaa. Se on ensiksikin yleensä kallimpaa kuin halvat lihat, joka on iso pointti näinä taloudellisina aikoina. Tämän lisäksi kovinkaan moni suomalainen ei niin suuresti fanita niiden makua enään.

Ehkäpä osittain tämän johdosta on omega-3-rasvahappoja ruvettu lisäämään erilaisiin ruokiin. Näitä ovat esimerkiksi kananmunat. Tosin lisääminen sana on väärä tässä tilanteessa, sillä oikeasti munien omega-3 pitoisuudet syntyvät kanojen ravinnosta. Niille nimittäin ruokitaan ravintoa, jossa olevat rasvahapot siirtyvät niiden muniin! Näissä kananmunissa on yllättävän paljon omega-3:sia melkein 1 gramma sadasta. Täten päivittäisen annoksen saisi jo helposti puolestatoista munasta.

Moni suomalainen kääntyy kuitenkin nykyään lisäravinteiden puoleen saadakseen tarpeeksi näitä rasvahappoja. Klassinen esimerkki on kalaöljyt, ja niiden lusikalla otettavat, usein hirveän makuiset litkut. Nykyään on onneksi kalaöljyt usein saatavilla myös kapseleissa, joissa ne eivät maistu miltään. Tämä ainakin mahdollisti niiden käytön omalla kohdallani.

Kannattaa valita lisäravinteita jossa on mahdollisimman paljon DHA ja EPA rasvoja. Nämä ovat tärkeita eläimistä saatavia rasvahappoja. ALA on toinen vaihtoehto ja kasvisperäinen, mutta keho käyttää sitä hyödykseen paljon heikommin kuin noita kahta edellä mainittua. Tästä johtuen suosittelen tuotteita joissa on mahdollisimman suuri osa niitä.

Share this post

Repost 0

Comment on this post